Maps: visualisatie en realtime status van de ICT-infrastructuur

4 minuten leestijd
Maps: visualisatie en realtime status van de ICT-infrastructuur

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Het is dan ook niet gek dat mensen het gemakkelijker vinden om informatie te verwerken die visueel wordt weergegeven. Deze voordelen van visualisaties zijn ook toepasbaar op steeds complexer wordende ICT-infrastructuren.


Een ICT-infrastructuur is een complex geheel aan radertjes dat ervoor zorgt dat bedrijfsprocessen door informatietechnologie worden ondersteund. Tijdens de ontwerpfase maak je vaak een technisch ontwerp van de ICT-infrastructuur, bijvoorbeeld met een programma als Microsoft Visio. Ter ondersteuning van de beheerafdeling worden Visio-diagrammen toegevoegd aan de opleverdocumentatie. In zo’n document vullen afbeeldingen en omschrijvingen elkaar goed aan, maar het blijft een momentopname. De krachtige visualisaties van APM laten je de status van jouw ICT-infrastructuur realtime monitoren.

Van beeldvorming tot visualisatie

Misschien herken je het wel: je leest een boek en stelt je voor hoe de locaties en personages eruitzien. Vervolgens bekijk je de verfilming van dat boek en moet je jouw beeld volledig bijstellen. De filmmaker heeft de beschrijvingen in het boek namelijk anders geïnterpreteerd. Door een beeld te gebruiken om jouw boodschap over te laten komen voorkom je dat je ontvanger een eigen – en misschien wel foute – invulling geeft aan je beschrijving. Als je duidelijke woorden koppelt aan de juiste visualisatie wordt het een stuk eenvoudiger om de informatie over te brengen. Toch hebben statische afbeeldingen ook beperkingen. Een afbeelding is een momentopname en zegt niks over de omstandigheden. Zo heeft ook opleverdocumentatie voor beheer een beperkte houdbaarheidsdatum: tot de eerstvolgende wijziging. Om realtime inzicht te houden in de status van jouw ICT-infrastructuur zijn dynamische visualisaties dus onmisbaar.

Visualisaties van de ICT-infrastructuur

De meeste monitoringsystemen die de kracht van visualisatie door middel van (network)maps benutten werken niet efficiënt, omdat de afbeeldingen handmatig worden toegevoegd. Met behulp van bijvoorbeeld Microsoft Visio wordt een netwerktekening opgeslagen als afbeelding en door beheerders toegevoegd aan het monitoringsysteem. Hierna wordt de status van de netwerkcomponenten bijgewerkt. Bij elke aanpassing aan de netwerktekening begint dit proces weer opnieuw. Dat kan efficiënter! Acknowledge Proactieve Monitoring (APM) biedt de mogelijkheid om een ICT-infrastructuur met netwerkdiagrammen, server racks of applicatielandschappen te visualiseren (in maps). Je kunt hiervoor gebruikmaken van Visio, maar ook eenvoudig zelf objecten op een map plaatsen via slepen en neerzetten (drag and drop). Zo heeft een beheerder direct inzage in de actuele status van de ICT-infrastructuur en is het bijwerken van de online omgevingsdocumentatie een kwestie van enkele muisklikken. Vergelijk dat eens met het bijwerken van Visio-diagrammen na elke wijziging: de tijdsbesparing loopt zo aardig op!

De maps-module van APM

Een verstoring wordt in maps realtime gevisualiseerd, zodat direct inzichtelijk is waar in de ICT-infrastructuur het probleem zich voordoet. Met een simpele muisklik zie je de gedetailleerde omschrijving van de verstoring. Deze combinatie van beeld en tekst zorgt ervoor dat de beheerder direct weet wat er speelt en adequaat kan handelen. In APM-release 3.4 is de functionaliteit van de maps-module verder uitgebreid. Zo kun je nu ook rackspace aan een map toevoegen met drag and drop. Met deze nieuwe functionaliteit maak je niet alleen logische netwerktekeningen, maar visualiseer je ook de fysieke situatie. Ons doel is om de mogelijkheid te bieden de tekeningen uit het technisch ontwerp of de opleverdocumentatie – die nu vaak in Visio worden gemaakt – volledig in de maps-module van APM te kunnen maken.

Maps - visualisatie en realtime status van de ICT-infrastructuur - screenshot APM

Het technisch ontwerp in maps

De drag-and-drop-functionaliteit van maps zorgt voor efficiëntie bij het actueel houden van maps. Het voorkomt echter niet dat er dubbel werk wordt verricht: een projectengineer maakt een rack- of netwerktekening en tijdens de transitie van project naar beheer vertaalt een beheerder dezelfde tekening in een map in het monitoringssysteem. Dit kan efficiënter. De uiteindelijk op te leveren componenten (configuration items) met bijbehorende eigenschappen of attributen worden in het technisch ontwerp voor het eerst op papier gezet. Hier begint eigenlijk al de levenscyclus van de betreffende server, switch of firewall. Waarom dan wachten tot na de bouwfase of zelfs tot na de go-livefase voordat deze componenten in het monitoringssysteem van beheer worden opgenomen? Door de projectorganisatie al te laten werken met het monitoringssysteem speel je in op de levenscyclus van componenten. Een technisch ontwerp wordt dan niet meer in Visio gemaakt, maar direct in de maps-module!

Transitie van project naar beheer

Op het moment dat een technisch ontwerp wordt aangemaakt in de maps-module bestaan de componenten nog enkel op de tekening. Er is dus nog geen monitoring mogelijk. Dit verandert in de bouwfase van het project. Door de geïnstalleerde componenten direct in de monitoring op te nemen zorg je al in een vroeg stadium voor een continue health check. Daarnaast genereert de asset-module van APM automatisch een groot deel van de technische documentatie (voor hardware, software en netwerk). De baseline die als opleverdocumentatie van het project geldt gaat zo naadloos over in de omgevingsdocumentatie voor beheer. Ook is het direct duidelijk wanneer de werkelijkheid afwijkt van het ontwerp. Iets wat dan eenvoudig op de map aangepast kan worden. Deze manier bespaart tijd, dwingt standaardisatie af en voorkomt een hoop frustratie tijdens de transitie van project naar beheer.

APM in jouw organisatie

Benieuwd hoe wij met onze tooling het leven van een systeembeheerder een stuk aangenamer maken? Wij denken graag mee over de visualisatie van de monitoring van jouw infrastructuur. Samen maken we transities efficiënter en effectiever!